IT Executive: Postbedrijf Sandd brengt IT infrastructuur onder bij ITB2 Datacenters

IT Executive: Postbedrijf Sandd brengt IT infrastructuur onder bij ITB2 Datacenters

27 May 2014

Aanbieder van zakelijke postdiensten Sandd heeft zijn IT infrastructuur ondergebracht in het energie-efficiënte datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn. ITB2 levert co-locatie diensten, netwerk services, firewall technologie en 24x7x365 monitoring support. Het postbedrijf verwacht de migratie van zijn IT-omgeving naar ITB2 in juli te hebben afgerond.

Groei in zakelijke postdiensten betekent voor Sandd verandering op het gebied van software-applicaties die gebruikt worden om aanvullende diensten te leveren. Een voorbeeld daarvan is de bezorger-app, waarmee onder andere rapportages over de bezorgkwaliteit van post met klanten gedeeld kunnen worden. Om de veranderende IT omgeving te faciliteren, zocht Sandd naar een co-locatie aanbieder met een stabiele, betrouwbare achtergrond en genoeg ruimte in het datacenter en flexibiliteit om snel te kunnen op- of afschalen. Ook moest het een platte organisatie zijn. Na een openbare aanbesteding en vier inschrijvingen van aanbieders, viel de keuze op ITB2 Datacenters.

Big data

"In 2017 verwachten wij 1 miljard poststukken per jaar te verwerken," zegt Ramón Arcos Aguilera, projectmanager bij Sandd. "Onze IT systemen moeten daarop voorbereid zijn, vooral als het gaat om het leveren van de toegevoegde waarde. Doelgroepsegmentatie en het verhogen van conversie voor klanten vraagt bijvoorbeeld om intelligentieanalyses, dan praat je dus over big data toepassingen. Onze datacenter-leverancier moet dit kunnen faciliteren en de flexibiliteit hebben om onze IT infrastructuur te kunnen laten groeien of, desnoods, krimpen.

Wij hebben een aanbesteding uitgezet om het beste uit de markt te halen en leveranciers proactief te laten meedenken," zegt Arcos Aguilera. "ITB2 was de organisatie waar we het meeste vertrouwen in hadden, die zich in de markt bewezen heeft en ons de gewenste continuïteit, flexibiliteit en schaalbaarheid kan bieden. Het datacenter van ITB2 in Apeldoorn is bovendien bijna een Tier IV faciliteit, veel beter ga je het in Nederland nauwelijks krijgen. Alles ziet er mooi uit en is netjes voor elkaar – de security, de koeling. En de Cold Corridors, die feilloos presteren."

De lage PUE-waarde en daarmee de hoge energie-efficiëntie van het datacenter van ITB2 in Apeldoorn heeft overigens geen rol gespeeld bij de besluitvorming. Arcos Aguilera: "Maar we gaan kijken of we hiermee intern binnen Sandd nog iets gaan doen. De energiezuinigheid van ITB2 - met een PUE-waarde van 1,07 - is natuurlijk wel opvallend. Dat sluit goed aan bij ons eigen MVO-beleid."

Geen managed hosting meer

Tot nu toe had Sandd zijn IT infrastructuur middels een managed hosting contract ondergebracht bij een hosting provider. Het betekende dat het postbedrijf zich niet hoefde te bekommeren om de infrastructurele hardware en software, alleen om de bedrijfseigen softwareapplicaties. Vanwege onder meer de behoefte aan flexibiliteit bij het veranderende dienstenpalet van Sandd, wilde de organisatie evenwel meer controle over de eigen IT infrastructuur.

Vandaar de overstap naar co-locatie diensten van ITB2, waarbij Sandd nu de benodigde apparatuur heeft aangeschaft en zelf het beheer krijgt over de racks waarin onder andere servers, routers en switches ten behoeve van de IT infrastructuur zijn ondergebracht. ITB2 levert daarbij de firewall-technologie, terwijl de engineers van ITB2 en Sandd gezamenlijk de monitoring van de IT infrastructuur op zich nemen. De engineers van ITB2 hebben samen met Sandd een netwerkplan ontworpen om de communicatie tussen de klanten en de verschillende vestigingen van Sandd enerzijds en de IT omgeving in het datacenter van ITB2 anderzijds – onder meer middels 10 Gigabit Ethernet verbindingen – gestroomlijnd te laten verlopen.

Bron: IT Executive


<< terug