de Architect, Project van de Dag

13 August 2013

Project ITB-Kwadraat Datacenter
Mike Klerks Architecten ontwierp het nieuwe datacenter voor het ICT bedrijf ITB-Kwadraat. Datacenters zijn een relatief nieuw type gebouwen met als functie de opslag en het beheer van data. Dit nieuwe type brengt ook andere eisen met zich mee. Zo is koeling essentieel, de apparaten in het gebouw stoten namelijk veel warmte uit. Een ander uitdaging is de beveiliging van het gebouw.

De technische functie die het gebouw vervult is duidelijk terug zien in de gevel, dit geeft het gebouw een karakteristieke identiteit. Het gebouw heeft een grootschalig karakter om de overgang van de natuur naar de kolossale gebouwen van het bedrijventerrein te kunnen overbruggen.

Beveiliging
Om de vraag naar een goed beveiliging te kunnen beantwoorden heeft Mike Klerks Architecten gekozen voor compact en robuust gebouw. Dit is beter te beveiligen en maakt toegangscontrole makkelijker. Verder is er zo min mogelijk infrastructuur op het terrein, is er een moeras en zijn er verschillende watergangen in de buitenruimte.

Koeling
Om de opwarming van het gebouw tot een minimum te beperken heeft Mike Klerks Architecten er voor gekozen de wanden schuin naar binnen te laten lopen. Dit zorgt voor relatief grote dakoverstekken. Om te koelen zijn er ook luchtinlaten en sleuven in de gevel aan gebracht. Door omwonende worden deze ook wel brievenbussen genoemd.

De Ecofactorij
Langs de A50 en A1 in Apeldoorn ligt het industrieterrein de Ecofactorij. Dit is een duurzaam bedrijventerrein. ITB Kwadraat past goed hierbinnen aangezien het een van de energie-effici├źntste datacentra van de wereld is.

Technische uiterlijk
De gevel bestaat uit metallic grijs gevelpanelen met groene glasvlakken. Dit is afgewerkt met een robuuste, technische detaillering. Het interieur is een voortzetting van het strakke en technische uiterlijk van het datacenter met compacte binnenpuien met navenante deuren en beslag.

Bron: de Architect, Project van de Dag


<< terug