Apeldoorn centrum datacentra

26 March 2013

Apeldoorn - Een partijtje flipperen met Gerrit Zalm lag er aan ten grondslag. De ABN-Amro-topman kwam eind 2010 hoogstpersoonlijk naar Deventer om zijn handtekening te zetten onder een financieringscontract en beklonk dat achter de flipperkost. Het datacenter waarvoor de overeenkomst werd gesloten gaat 29 maart 2013 in bedrijf op de Ecofactorij.

ITB-Kwadraat heeft al een Datacenter in deventer. Daar komt nu 1500 vierkante meter bij in een tweede vestiging in Apeldoorn. Onder meer overheidsinstanties en bedrijven laten software draaien op servers bij ITB-Kwadraat. Nu het bedrijf een tweede datacentrum opent, wordt de kans op uitvallen bij calamiteiten geminimaliseerd.

Eerder liet ook de Drontense internetprovider Solcon voor expansie zijn oog al vallen op Apeldoorn. Solcon opende in 2010 een datacenter op Apeldoorn-Noord. Daarmee neemt de commerciële datacentercapaciteit in Apeldoorn snel toe; sinds 1983 was er al een datacenter gevestigd aan de Faustraat (Getronics/KPN) en in 2007 vestigde zich Computel Standby aan het Schumanpark.

Aan het nieuwe ITB-Kwadraat datacenter is veertien maanden gebouwd. Het behoort tot de energiezuinigste datacenters ter wereld.

Bron: Tekst gepubliceerd in De Stentor op 23 maart 2013


<< terug